Calendarul Românului Macedonean – 1943 – partea a 11-a

Calendarul Românului Macedonean – 1943 – partea a 11-a

by -
0 1392

Luna Noiembrie

De plouă la începutul lui Brumar, săptămâna Crăciunului va fi geroa­să. Brumar se potriveşte cu Mărţi­şor. Neaua multă de pe pomi în­semnează muguri puţini de cu pri­măvară. Şoarecii de câmp de se mai arată, iarna e departe.

Se pune varza la înnăcrit şi se pri­toceşte la fiecare 10 zile.

Se macină din vreme porumbul şi grâul trebuincios în timpul iernei. Se aduc lemnele din pădure şi se taie, punându-se grămadă în ordine. Dacă timpul este friguros, vitele se ţin la grajd şi li se dă hrană bună. Se curăţă grajdul in fiecare zi, iar peste zi se scot vitele afară şi se lasă uşa şi ferestrele deschise spre a se primeni aierul. Vitele cel puţin odată pe săptămână, trebuiesc spălate de bălegar, cu apă căldicică.

Pe alocurea se mai fae însă mănăturile de grâu când timpul este bun, asemenea se mai fac ogoarele.

Coteţul păsărilor asemenea trebuie bine curăţit în fiecare zi, iar odată pe săptămână se vor stropi cu var. Păsărilor  li se vor da grăunţele pu­ţin fierte, li se dă trifoi şi lucerni tocată şi fiartă amestecată cu mălai, care este o bună hrană pentru, toate păsările de curte, căci este ştiut cu cât găinele vor fi mai bine hrănite şi ţinute într’un coteţ curat cald, cu atât ouă mai mult.

Avem grije ca vitele sa fie bine hrănite, mai ales acele pe care le punem la munci; grajdul să fie bun, curat si călduros.

Se plantează pomii până ce dă frigul.

Se îngroapă viţa şi trandafirii. Dacă arătura nu s’a isprăvit în luna trecută se termină acum.

Cartofii se păstrează iarna la loc uscaţ, răcoros. Ca să nu încolţească şi ca să nu putrezească e bine să aruncăm printre cartofi bucăţi de var nestins.

Pentru iarnă poţi avea pătrunjel, ţelină, hrean, alte verdeţuri pentru supe şi zemuri, dacă pregătim în piv­niţă (în care să nu pătrundă înghe­ţul) un colţişor eu nisip umed, în care îngropăm rădăcinile acestor verdeţuri. Şi atunci toată iarna avem frunze verzi pentru mâncare.  Pe timp frumos sădeşte pomi. Curăţeşte pomii de ouăle de omidă. Vopsește trunchiul pomilor cu lapte de var, amestecat cu balegă şi sânge de vită.

Pune gunoi putred la pomi. Ține curăţenie mare în pivniţă. Frunzele căzute amestecă-le cu gunoiu. Copiii să-i porţi în haine curate. Casa să-ţi fie şi acum şi în iarnă curată, cu aer proaspăt. Aerul stricat aduce boală.

Petele de var sau vopsea de pe geamuri se curăţă, dacă le spălăm bine cu apă caldă în care am to­pit puţină sare de bucătărie.

Linişte şi odihnă, dar nu în petre­ceri zgomotoase şi în vânare după petreceri; noaptea să fie a somnului, iar ziua a lucrului; timpul liber şi Duminica  să fie pentru biserică; o­dihnei sufleteşti.

Fără avere, fie cât de mică, nici omul, nici familia, nici poporul nu se poate bucura de bunăstare, de cultură și înaintare. Să păstrăm, să cruțăm dar avutul nostru și aceasta numai astfel se poate dacă vom învăța a păstra, a păstra și iar a păstra.

(Calendarul Românului Macedonean)

(Visited 194 times, 1 visits today)

NO COMMENTS

Leave a Reply

Cod de verificare * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.